Cuba: een land als geen ander. En met deze reis, waarin je een culturele onderdompeling combineert met Spaans leren, kun je zelf ervaren waarom zoveel mensen Cuba beschouwen als de Parel van de Cariben! Hoewel de meeste reizigers alleen Havana en de omliggende stadjes en dorpjes bezoeken, ga jij vooral het echte leven meemaken. Van de drukke straatjes van de hoofdstad tot het platteland, de prachtige UNESCO gebieden en de overweldigende stranden vol met barretjes en clubs. Er is voor ieder wat wils in dit betoverende land, en wij hebben alle te gekke ervaringen in een reis gestopt voor je! Ik zeg, tas pakken en gaan!

Xtreme Cuba Experience

Book Now

Dit 6 weken durende programma is zonder twijfel een van onze meest ambitieuze reizen ooit. Je begint in de wereldberoemde hoofdstad Havana. Je verblijft niet in een hotel, maar in een Casa Particular, een guesthouse bij de lokalen aan huis en een duidelijk voorbeeld van het legale kapitalisme in het land. Deze accommodatie zorgt ervoor dat je meteen ondergedompeld wordt in de lokale cultuur aangezien je bij het gezin aan tafel ontbijt samen met je medereizigers. Je kunt dus meteen je Spaans oefenen met de gastheren en dames en zij zullen je ongetwijfeld zoveel mogelijk helpen met de taal en het begrijpen van het land.

 

Highlights:

 • Ontdek dit prachtige land in de Cariben
 • Spaans leren met meer dan 80 uur Spaanse les
 • Door Havana cruisen met de bekende Cubaanse auto’s uit de jaren 50
 • De cultuur en geschiedenis van dit overweldigende land ontdekken
 • Zien hoe het is om in het laatste communistische land ter wereld te wonen
 • Je salsa moves bijspijkeren met danslessen in het Casa da Musica en andere culturele activiteiten ondernemen
 • Trips naar de Caribische stranden

 

Fotos

 

 

Reisbeschrijving

Havana – week 1 en 2

De meeste tijd in Havana zal besteed worden aan het leren van Spaans. Je krijgt per dag 3 x 45 minuten les op doordeweekse dagen. Geen zorgen, het is niet zoals op school! De lessen zijn informeel en worden gegeven door lokale docenten. De lessen  zijn voor elk niveau geschikt, dit wordt vastgesteld door middel van een test aan het begin van het programma zodat duidelijk is welke groep voor jou het beste geschikt is. De groepen zijn klein, met maximaal 6 tot 8 leerlingen.

Je leert niet alleen Spaans in Havana, je leert ook over de cultuur en de lokale tradities. En wat is er nou meer Cubaans dan af en toe even je haar in je nek gooien en los te gaan op de dansvloer?! Cubanen zijn dol op dansen, en je krijgt elke week een aantal danslessen om je de basics van de rumba, chachacha en natuurlijk de salsa bij te brengen. Ok, je bent geen latin kampioen als je thuiskomt, maar je hebt zeker moves die indruk gaan maken! Misschien kan je zelfs de lokalen licht verbazen met je dans moves in de vele muziektenten die in de stad gevestigd zijn en waar het elke avond feest is.

Op zaterdag en zondag kun je meedoen aan de Arts and Carfts initiatieven op de Paseo del Prado boulevard. Kunstenaars geven hier workshops om zo hun talenten te delen, voor kinderen is dit gratis. Er zijn meer dan 40 kunstenaars en honderden kinderen die tekenen en schilderen met materialen wat eigenlijk afval is, waar ze mooie kunstobjecten van maken.

 • Onderdeel van onze Donatie initiatief is om deel te nemen aan alle happening op de Paseo del Prado. We geven discrete donaties en materialen en je kunt kunstenaars assisteren met het helpen van de kinderen, ze te inspireren en adviseren. Als het kan, neem dan wat kleine spullen mee om te doneren aan de kinderen. Als je iets hebt om te geven, maar het jouw ervaring nog mooier. Cuba kent al jaren een sanctie en ze komen vele dingen tekort die wij voor lief nemen.
 • Onze doelstelling is om te helpen de kinderen een productieve, creatieve en educatieve tijd te geven. Dit is geheel op vrijwillige basis – het is geen school. Je dient je fantasie te gebruiken en je kunt je geleerde Spaans in de praktijk brengen om de kids op gang te krijgen.

 

Projecten – Play Giron – week 3 en 4

Nadat je 2 weken in Havana hebt doorgebracht, gaan we verder naar Playa Giron en het vlakbij gelegen Punta Perdiz, 200 kilometer ten zuidoosten van Havana, bekend van de ‘Bay of Pigs’ invasie in april 1961. Punta Perdiz grenst aan de Zapata Peninsula waar het ‘Gran Parque Natural Montemar’reservaat ligt. Een UNESCO plek. Hier vind je het grootste watergebied van de Cariben, de thuisbasis van flamingo’s, zeekoe, krokodillen and ‘s werelds kleinste vogel, de kolibri. Hier zal je het Cubaanse Rode Kruis helpen en de locale duikschool om dit gebied te helpen te beschermen.

 • Je helpt met het schoonmaken van het rif en de stranden. De wind neemt afval mee naar dit gebied. Je kunt het beste al snorkelend deelnemen.
 • Je zal ook deelnemen aan onderwater activiteiten om bepaalde soorten beschermde dieren te loggen, veranderingen in het rif en hoe dit groeit. En om de lion fish te bestuderen die voor een probleem zorgen over heel de Cariben.

Beide projecten helpen om de omgeving en het zeeleven te verbeteren voor de generaties na ons.

Aan land in Punta Perdiz ‘Campismo’ gaan we helpen met het renoveren van de sport en recreatie faciliteiten. Denk aan een nieuwe verflaag en nieuwe sport materialen. Basketballen, volleyballen, netten etc worden geleverd om locale spelen te promoten en voor een goede team spirit. Tot voor kort mochten de Cubanen niet mixen met de toeristen (behalve als ze werken in de toeristen industrie), dus ze zijn super enthousiast om ons te ontmoeten.

 • Iedere groep vrijwilligers zal een ander stuk van de Campismo renoveren, zodat de volgende groep hiermee verder kan gaan en we dus ook echt iets kunnen betekenen. Met goede herinneringen en een juiste samenwerking bouwen we aan de toekomst voor de Cubanen.

Terug naar Havana – Week 5 en 6-  Projecten

Afhankelijk van de groep doen we diverse projecten over het jaar, maar hieronder vind je wat voorbeelden van de diverse projecten waar je deel van uit kunt maken.

Er zijn 3 projecten die doorlopen en de keuze aan welke je gaat werken wordt in week 1 en 2 gemaakt, wanneer je voor het eerst in Havana bent en in week 5 en 6. De projecten zijn:

Arco Iris/Rainbow Project

‘Arco Iris’ is een community centre in een achterstandswijk tussen Old Havana en Centro. Dit community centre is een thuisbasis voor kinderen die het zeker niet makkelijk hebben. Naast het renoveren van de centrum, help je ook met de activiteiten – naschools huiswerk supervisie, Engelse les geven, teken en schilderen etc, muziek en toneel. Het is fantastisch om hieraan deel te nemen en de kids zijn om op te vreten. Ook de locals helpen graag mee of van de centrum iets moois te maken.

 • Je werkt mee aan het injecteren van nieuw leven met het schilderen, bouwen, naschoolse activiteiten als toneel, handwerk, tekenen etc en muziek met shows.

Centro Deportivo de Habana

Een erg populaire sport is honkbal en je ziet de sport dan ook op verschillende scholen, bij sportclubs en in alle community centra in La Habana. Het is een zeer belangrijke faciliteit en wordt veel gedaan.

We houden ons vooral bezig met de dug-outs voor het honkbal team, nodig voor renovatie. We eindigen het project met een wedstrijd. We kunnen zelf zien wat voor talent er is.

Rafael Trejo Boxing Gimnasio Project

Boksen is de tweede nationale sport, op nummer 1 staat honkbal. De kinderen beginnen hun boks training al op jonge leeftijd. Hector Vinent Charon (2 x olympisch goud) traint de kinderen. Hij gelooft dan boksen de kinderen vertrouwen leert wat ze in het dagelijks leven kunnen gebruiken. Het gaat niet alleen om boksen, maar om hoe je je gedraagt in het dagelijks leven.

 • Met deze mooie filosofie zit het wel goed, maar ook hier kunnen ze een likje verf gebruiken. Jij wordt hier op alle manieren bij betrokken. Met de hulp van de Vianko, de manager en een team van jonge Cubanen schilderen we een mooie tekening op de muur, met boksers van club die het land vertegenwoordigen.
 • Ook de binnenkant kan zo gedaan worden en er is ook hulp nodig met het interieur als de stoelen en het stadion. Met een beetje liefde en hard werken maken we dit pand tot een inspirerende plek.

Spaanse lessen

Iedere ochtend van maandag tot en met vrijdag heb je van 09.00 tot 11.45 uur Spaanse les. Dat is verdeeld over 3 x 45 minuten en is een intensieve les. Na iedere les volgt een kwartier pauze. Je krijgt les van een gecertificeerde Cubaanse leraar en de lessen vinden plaats in de Casa. Iedere ochtend wordt er gekeken wat je niveau is, wat je hebt geleerd en waar je aan moet werken.

* Uiteraard leer je in de praktijk met de culturele uitwisseling nog veel meer in de praktijk. Ga uit van ongeveer 4 uur per dag.

Danslessen

Er zijn 2 dans klasjes per dag. Iedere dans klas duurt ongeveer een uur. Je leert de Salsa, Son, Rueda de Casino, Mambo, Cha Cha Cha en de Rumba en misschien nog een paar passen waar je nog niet van gehoord hebt… De lessen worden vlakbij de Casa gegeven door een gebrevetteerde dansleraar. En in de avond vind je vele plekken met live muziek waar je je dans moves in de praktijk kunt brengen!

Weekend excursies

Een aantal weekend activiteiten zijn inclusief. De eerste 2 weekenden nemen we je mee op een dagtrip naar een strand ten oosten van Havana. Het duurt ongeveer 30 minuten met de bus om er te komen. Je kunt heerlijk spelen in de golven of liggen op het prachtige zandstrand.

Het derde weekend nemen we je mee op een tweedaagse trip naar Vinales, een drie uur durende reis naar centrum westen van het eiland. De Vinales vallei is en UNESCO gebied. Je vindt hier een prachtige natuurlandschap, traditionele architectuur en oude tradities die nog gebruikt worden op het land.

Accommodatie

Gedurende je tijd in Havana verblijf je in onze eigen Casa. Een fijne hostel style plekje en het is net gerenoveerd. Je slaapt gezellig met anderen op een kamer en deelt de badkamer faciliteiten. Er zijn vele gezellige plekjes om te chillen en gezellig te kletsen.

Gedurende je tijd in Playa Giron verblijf je in Casa Particulares (bij mensen thuis) en beach cabins met gedeelde badkamer (western style toiletten en douches).

Veelgestelde Vragen

 

Maar natuurlijk! Er zijn genoeg mogelijkheden om er zelf of met anderen op uit te trekken. Je kunt je tijd in Cuba natuurlijk ook verlengen en na dit reisprogramma zelf nog verder reizen. Er zijn veel musea en andere culturele plekken te bezoeken in Havana, en je kunt natuurlijk ook altijd een paar dagen richting Santiago de Cuba, Cienfuegos of Trinidad gaan. Trinidad is sinds een aantal jaar onderdeel van de UNESCO Werelderfgoed lijst. En niet zonder reden! Als je naar Cuba gaat mag je een bezoek aan Trinidad eigenlijk niet missen! 
Onze docenten zijn getraind om les te geven op alle verschillende niveaus. Het niveau wordt afgestemd op de persoon, dus het maakt niet uit of je al eerder Spaanse les gehad hebt of dat je helemaal vanaf het begin begint. Het enige wat je zelf mee moet brengen is de wil om te leren!
Alle accommodatie is bij de prijs inbegrepen evenals ontbijt en lunch (en het diner ook op de eco-boerderij). Ook zijn de 80 uur Spaanse les, plus tweewekelijkse danslessen en drie culturele uitstapjes per week allemaal inbegrepen. En in de prijs zitten ook twee excursies naar het strand en een excursie naar de Vinales Vallei inbegrepen.

Extra nachten kunnen geboekt worden voor $35,- per nacht en vervoer van het vliegveld naar de stad is ongeveer $15,-. Zo zou je bijvoorbeeld een dag eerder kunnen aankomen en een dag later vertrekken. Wij zijn flexibel.

We geven je graag advies hoe en waar je het beste je vlucht naar en van Cuba moet boeken vanuit Nederland maar ook vanuit andere landen, mocht je dit programma willen combineren met andere programma’s.

Zorg dat je alles wat je nodig denkt te hebben meeneemt van huis aangezien het heel lastig is om aan dingen te komen die wij voor lief nemen hier. Dit geldt voor medicijnen, muggenspray, sanitaire producten en kleren. Denk dus aan aspirine, tandpasta, tampons, onderbroeken etc… Dat deze spullen voor ons niet goed te verkrijgen zijn, betekend natuurlijk ook dat ze voor de lokale bevolking buiten bereik liggen. Ze stellen het daarom zeer op prijs als je basis benodigdheden meebrengt voor ze zoals zeep, pennen, potloden, schriften etc. 
Meestal bestaat de groep uit ongeveer 12 tot 15 personen en soms nog meer tot max 20. de meesten komen uit Europa, maar ook uit Noord Amerika. Ongeveer 70% is jonger dan 25 jaar en reist alleen.
Er is niet veel toegang tot pin machines. Som werken ze niet. Visa wel en Mastercards bij de bank. Dus het beste is om voor de zekerheid een creditcard bij je te hebben.
Je hebt niet veel nodig, omdat veel al in de prijs is inbegrepen. Reken op ongeveer 10 euro per dag voor diner en snacks/drankjes. Het is niet heel goedkoop, maar je kunt het zo goedkoop en zo duur maken als je zelf wilt in de stad. Als je op een budget wilt, is 100 euro per week voldoende.
Voor meer info over visa (checken of je een visum nodig hebt en aanvraag kun je hier klikken.Houd er rekening mee dat het een paar weken kan duren, dus start op tijd met het proces

Duration Option Price  
6 (Week)EUR 2555Book Now

Inclusief

 • Vervoer van en naar het vliegveld
 • Accommodatie
 • Ontbijt en lunch
 • Diner tijdens ‘expeditie/trips’
 • Ongeveer 80 uur Spaanse les
 • Twee keer per week Cubaanse dansles
 • Drie culturele sessies per week
 • Twee keer per week Dans les (Cuban style)
 • Twee tripjes naar het strand
 • Een bezoek aan de Vinales Vallei

Exclusief

 • Vluchten
 • Kosten van de visa
 • Maaltijden, behalve als beschreven in reisschema
 • Zakgeld (ongeveer 30 USD per dag is meer dan genoeg)
 • Reisverzekering

 

Data

Start Dates 2018

Dec-31 2017
Apr-01 2018
Jul-01 2018
Sep-02 2018

 

 

“Ik heb een te gekke reis gehad en raad iedereen aan met Xtreme Gap te reizen!  Meer reviews hier 
Sanna De Bruin
” Hey Jasminka, dank je wel voor de super tijd! Meer reviews hier.”
Lina Jansen
” Hallo, ik wil nog een keer!!  Meer reviews hier.”
Tom Huissen
×

Contact us with your questions below & Get a personalised response.